ОСВІТНЯ ВИСТАВКА «ГЕОМЕТРІЯ НАВКОЛО НАС»

27 жовтня 2017 року


28 жовтня 2017 року о 14.00 у навчальному центрі «ЛандауЦентр»
Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна відбудеться урочисте відкриття освітньої виставки «Геометрія навколо нас», яку «ЛандауЦентр» підготував у тісній співпраці з науковцями кафедри фундаментальної математики факультету математики і інформатики Каразінського університету, Харківської академії дизайну та мистецтв, видавництвом «Ранок» і художнім колективом «Студія “Колібрі”» ЦДЮТ № 1.

У цей день гості «ЛЦ» зможуть побачити частину унікальної геометричної колекції 1877 року, яка зберігається на кафедрі фундаментальної математики; ознайомитися з цікавими геометризованими химерними меблями, виготовленими студентами і співробітниками кафедри дизайну меблів факультету дизайну середовища ХДАДМ; побувати на території фотозони “READ” від видавництва «Ранок» та почитати разом із дітьми книги про захопливу геометрію; подивитися виставку дитячих малюнків «Майбутнє через 200 років», яку підготували вихованці cтудії «Колібрі».

Наша виставка, що працюватиме з 28 жовтня до 26 листопада, розрахована на кожного, хто уважно спостерігає за світом і здатний побачити геометрію в моді, в архітектурі, в автомобілебудуванні, у давніх креслениках. Це велика просвітницька акція, яка має на меті привернути увагу до математики як надважливої, основоположної науки, до роботи математиків, котрі прагнуть нових відкриттів, нових обчислень, нових форм.

Протягом роботи виставки «ЛандауЦентр» разом із колегами-каразінцями очікують на приїзд Габора Домокоша, відомого угорського математика, професора Будапештського університету технології та економіки, академіка Угорської академії наук, який має на меті подарувати університету унікальну математичну модель – гомбок (гомбець). Винайдений паном Габором у співробітництві із Пітером Варкон’ї, гомбок є єдиним на сьогодні однорідним тілом із двома точками рівноваги (стійкої і нестійкої); простіше кажучи, гомбок – це унікальна, математично обґрунтована «неваляшка». Для Каразінського університету буде виготовлено гомбок з унікальним номером «1804» (роком заснування Каразінського університету). Розміщуватиметься цей експонат у «ЛандауЦентрі». Тож дуже сподіваємося на подальшу співпрацю, зокрема міжнародну, в рамках теми «Геометрія навколо нас».

У суботи, що припадають на термін проведення виставки, працюватимуть майстер-класи для дітей і дорослих (час: 13.00 – 15.00).

Попередній графік майстер-класів.

  1. 4 листопада – «Мистецтво оригамі, мистецтво паперопластики» (у співпраці з кафедрою графічного дизайну ХДАДМ).
  2. 11 листопада – «Майбутнім інженерам, винахідникам, конструкторам: кресленики як утілення нових ідей» (до Всесвітнього Дня науки заради миру та розвитку; у співпраці з Центральним державним науково-технічним архівом України та Харківським обласним палацом дитячої та юнацької творчості).
  3. 18 листопада – «Геометрія в моді» (у співпраці з кафедрою промислового дизайну ХДАДМ).
  4. 25 листопада – родинний майстер-клас «Доріжка щастя» (у співпраці з волонтерами-психологами, які проводитимуть психогеометричні тести для дітей і дорослих). Кульмінація виставки – презентація цієї доріжки (великі ватмани, на яких родини, діти з батьками, за допомогою різних геометричних фігур, зокрема й об’ємних, створюють геометризовану доріжку щастя).

Наразі організатори виставки після проведення осінніх заходів планують створити постійно діючий куточок цікавої геометрії на основному майданчику «ЛЦ».

Докладніше за тел.: (067) 572-98-38, (099) 370-83-51 (Круглова Вікторія, директор «ЛандауЦентру»)

Інші новини

13 травня 2017 рокуГеометричні моделі кафедри

5 травня 2017 рокуЗі святом Великої Перемоги!

28 квітня 2017 рокуВітаємо з Травневими Святами!

21 вересня 2018 рокуМіський геометричний семінар

27 вересня 2018 рокуМіський геометричний семінар

4 жовтня 2018 рокуМіський геометричний семінар