Міжнародний конгрес математиків

3 вересня 2014 року

З 12 по 21 серпня 2014 року у Сеулі (Південна Корея) пройшов Міжнародний конгрес математиків

Палац Кьонбоккун у Сеулі

Традиційно, кожні чотири роки провідні математики світу збираються на одну з найбільших подій у науковому світі - Міжнародний конгрес математиків. 

Цього року конгрес проходив у столиці Південної Кореї, місті Сеул, та зібрав більше ніж 4 тисячі математиків з більше ніж 120 країн світу. Серед учасників були колишні та теперішні викладачі нашої кафедри - Юрій Ніколаєвський (Університет Ла Тробе, Австралія) та Костянтин Драч.

Окрім пленарних та секційних доповідей за більш ніж 15 напрямками, під час кожного конгресу проходить нагородження "Нобелівською премією" математичного світу - медаллю Філдса. Ця нагорода є визнанням видатних творчих досягнень професійного математика. Її отримують від 2 до 4 математиків яким не виповнилось 40 років. Медаль та грошова премія вручається щочотири роки на початку конгресу, після чого кожен з номінантів робить публічну доповідь зі своєї математичної тематики.

Філдсовська медаль

(Поки що) єдиний українець - лауреат цієї найпрестижнішої премії - є випускник  ХФМЛ№27 Володимир Дрінфельд. Він отримав медаль у 1990 році на конгресі у Кіото (Японія).

Цього року медаль Філдса отримали:

Артур Авіла (Інститут чистої та прикладної математики, Бразилія) «за глибинний внесок в теорію динамічних систем, що змінив обличчя цього напрямку завдяки ідеї використання поняття ренормалізації як уніфікуючого принципу»

Манджул Бхаргава (Принстонський університет, США)
«за розробку нових потужних методів геометрії чисел і застосування їх до теорії зліченних кілець малих ранків і для знаходження обмежень середнього ранку еліптичних кривих»

Мартин Хайрерорикинський університет, Великобританія)

«за видатний внесок у теорію стохастичних диференційних рівнянь в часткових похідних, і, зокрема, за створення для неї теорії регулярних структур»

Маріам Мирзахані (Стенфордський університет, США)

«за видатний внесок в динаміку та геометрію ріманових поверхонь та теорію їх просторів модулей»

Маріам стала першою жінкою - лауреатом філдсовської премії!

Лауреати філдсовської премії разом із Президентом Кореї на церемонії відкриття конгресу

Окрім цього, на конргресі було вручено декілька інших нагород (премія Гауса, медаль Черна, медаль Неваліни), пройшло багато виставок та заходів з популяризації математики. Загальна аудиторія відвідувачів склала більше 25 тисяч чоловік!

Наступний конгрес відбудеться у серпні 2018 року у Ріо-де-Жанейро (Бразилія). До зустрічі в Ріо!

Оргкомітети минулого (2014) та наступного (2018) конгресів

Інші новини

1 липня 2014 рокуМіжнародна школа-конференція GDIS-2014

22 квітня 2014 рокуРозроблено новий сайт кафедри

4 жовтня 2014 рокуМіжнародна школа для студентів в інституті Філдса (Торонто, Канада)

13 жовтня 2014 року26-те Змагання молодих вчених Європейського Союзу EUCYS 2014

29 листопада 2014 року(ОНОВЛЕНО) Розклад іспитів та консультацій зимової сесії 2014-2015 навчального року